Tagasi

Torinos lõppes vibulaskmise MM

Möödunud nädalal Itaalias Torinos toimunud maailmameistrivõistlustel vibulaskmises osales 562 sportlase hulgas ka täiskoondise jagu, so 12 Eesti sportlast. Eestlaste parimatena saavutasid Saskia Kaldamäe ja Evert Ressar 33.koha.

Kvalifikatsioonivõistluses saavutas Eesti sportlastest parima koha Evert Ressar, kes meeste plokkvibu arvestuses sai duell-laskmiseks 18.asetuse. Margus Mardu oli 88. ning Timo Türn 131.koha. Meeskondlikult saadi 33.koht. Naiste samas klassis olid eestlannade kohad järgnevad: Mariel Jäätma 67., Maarika Jäätma 80. ning Saskia Kaldamäe 82. Naiskondlikult positsioneeruti 22.-seks. Kombineeritud võistkondade (mixed team) arvestuses, kus arvestatakse iga riigi parima nais- ja parima meeslaskuri tulemust, sai Eesti plokkvibu klassis 24.koha.

Duell-laskmises kohtus E.Ressar kõigepealt T.Sandbergiga Norrast, keda õnnestus võita 144:142. Järgmises ringis jõudis ta E.Gonzalezega Venetsueelast viigini seisul 144:144 ning appi tuli võtta ühe lisanoole laskmine. Ressar tabas 9-sse, kuid vastane lasi 10-ne ning võitis. Eesti parim plokkvibulaksur järgmisse ringi edasi ei pääsenud ning saavutas MM-il igati korraliku 33.koha. M.Mardu kohtus duellis J.Kimiga Koreast ning vastu tuli võtta kaotus seisuga 136:144. Mardule MM-ilt seega 57.koht. Maailmameistriks tuli ala valitsevate ameeriklaste ees C.Perkins Kanadast.

Naiste arvestuses kaotasid nii Mariel kui Maarika Jäätma esimeses ringis ning mõlemad lõpetasid MM-i 57.kohaga. Saskia Kaldamäe võitis aga esimeses ringis lisanoole laskmise järel S.Sarlaki Iraanist ning jõudis edasi teise ringi. Seal tuli küll prantslannalt J.Chesselt vastu võtta kaotus, kuid Kaldamäe saavutas sellega ilmselt endalegi mõnevõrra üllatuslikult parima eestlannana MM-ilt 33.koha. Maailmameistriks tuli teist korda järjest A.Loginova Venemaalt.

Olümpiavibu naiste arvestuses andis kvalifikatsioon kahele eestlannale kolmest hea positsiooni duell-laskmiseks. Anneli Preimann sai hooaja paremuselt teise tulemusega (1297 silma) 52.asetuse, Reena Pärnat 1285 silmaga 63.koha ning Siret Luik 143.koha. Naiskondlikult saadi 35.koht. Meeste arvestuses ei õnnestunud ühelgi eestlasel kahjuks kvalifikatsioonist edasi pääseda (duell-laskmises jätkas võistlust 102 parimat). Paulo Santose kohaks jäi 137., Jaan Lotil 152. ning Jaanus Grossil 173. Meeskondlikult saadi 46.koht. Mixed team’i arvestuses said eestlased olümpiavibu klassis 37.koha.

Olümpiavibu klassis kvalifitseerusid seega eestlastest väga tihedas konkurentsis duell-laskmisse ainult Anneli Preimann ning Reena Pärnat. Preimanni vastaseks oli vastavalt kvalifikatsioonis saadud kohale 61.asetuse saanud C.Bezault Prantsusmaalt. Prantslanna läks peale kahte seeriat (lastakse 3-noolelisi seeriaid, iga seeria võit annab 2, viik ühe ja kaotus 0 punkti – võidab see, kes esimesena 6 punkti kogub) 4:0 juhtima. Hiljuti Eesti rekordit uuendanud Preimannil õnnestus kaks järgmist seeriat küll viigistada, kuid võit libises ometi seisuga 2:6 käest. Reena Pärnat duelleeris samal ajal 50.asetuse saanud B.Leidysega Venetsueelast ning pidi vastu võtma 0:6 kaotuse. Nii Preimann kui Pärnat lõpetasid MM-i 57.kohaga. Kõigile üllatuslikult tuli maailmameistriks D.A. Van Lamoen Tšiilist. Üllatav oli seegi, et ala valitsevatel korealannadel õnnestus seekord parimana saavutada alles 5.koht. Meeste arvestuses tegid korealased aga kaotatu tasa – lisaks maailmameistriks tulnud W.Kimile oli nende päralt ka 2. ja 4.koht.

Kuna Torinos selgitati maailmameistritiitli saajate kõrval välja ka esimesed Londoni OM-ile kvalifitseerunud riigid, siis pidanuksid eestlannad pääsme lunastamiseks võitma 2 esimest vastast. Seekord kahjuks nii ei läinud, kuid neiud jätkavad planeeritud valmistumist järgmise aasta Londoni olümpiaks. Kvalifikatsioonis saavutatud tulemused ja kohad annavad alust uskuda, et vormi realiseerimise korral ka duell-laskmises pole olümpiapääse pelgalt unistus. Tuleval aastal toimuvad veel Euroopa meistrivõistlused ning olümpiakohtade kvalifikatsiooniturniir, kust treener Raul Kivilo sõnul on võimalik olümpiakoht ikkagi koju tuua. MM-il jäid naiste arvestuses võistkondliku olümpiakohata paljud suurriigidki, kes olid eeldatavad favoriidid – näiteks Prantsusmaa, Saksamaa, USA, Poola jne.