Tagasi

01.septembril Koreas Ulsanis alanud MM-il on eestlaste esinemine selleks korraks lõppenud. Võistluses osalenud kolmest eestlasest õnnestus võistlus kõige paremini Anneli Preimannil, kes saavutas 27.koha. Maarika Jäätma tulemuseks oli 59.koht ning Siret Luigel 91.

Kvalifikatsioonivõistluses osales eestlastest esimesena Maarika Jäätma. Tema tulemus naiste plokkvibu klassis harjutuses FITA-1 oli 1282 silma ning tagas finaalideks 81.asetuse. 1/64 finaalis pidas Jäätma maha ägeda heitluse edasipääsu nimel 48.asetusega Uus-Meremaa sportlase Linda Lainchburyga. Kuna duell jäi nende vahel viiki (107:107), siis kasutati paremuse selgitamiseks ümberlaskmist ühe noolega. Esimese ümberlaskmise tulemusel lasid mõlemad sportlased 10-sse, mis tähendas, et tuli kasutada veel teistki ümberlaskmist. Teise noole lasi Lainchbury 9-sse, kuid Jäätma tabas seegi kord 10-sse ning võitis pingelise matši. Järgmine Jäätma vastane 1/32 finaalis oli 17.asetusega Valerie Fabre Prantsusmaalt, kes on tulnud Euroopa meistriks ning viimasel MM-il saavutas 15.koha. Fabre ei tahtnud midagi juhuse hooleks jätta ning võttis kindla võidu seisuga 113:106. Kokkuvõttes sai Jäätma MM-il 59.koha, mis on plokkvibu klassis eestlaste parim koht maailmameistrivõistlustelt.

Naiste olümpiavibu klassis osales MM-il kaks Eesti sportlast – Anneli Preimann ja Siret Luik. Esimene neist saavutas kvalifikatsioonis 1276 silmaga 58.tulemuse ning teine 1218 silmaga 87.koha. S.Luik sai 1/64 finaalis vastaseks 42.asetusega Christina Schaeferi Saksamaalt. Kahjuks ei suutnud Luik enamat 92 silmast vastase 105 vastu ning pidi leppima kaotusega. Luigele MM’ilt 91.koht.

Preimann tegi aga finaalides võimsa esituse. 1/64 finaalis sai ta  vastaseks 71.asetusega Pratima Boro Indiast, kes üllatas südika vastupanuga. 12-nooleline duell jäi seisul 104:104 viiki, mistõttu tuli kasutusele võtta ümberlaskmine. Boro lasi 8, kuid Preimann tabas 9-sse ning tagas sellega edasipääsu. 1/32 finaalis oli Preimanni vastaseks kvalifikatsiooni 7.tulemusega lõpetanud ameeriklanna Jennifer Nichols. Vastase taset näitab see, et ta on kolmel viimasel MM-il lõpetanud kohaga esikümnes. Preimann viigistas sellegi duelli – seekord seisul 108:108 ning nüüdki tuli edasipääseja selgitamiseks appi võtta ümberlaskmine. Nichols tabas 8-sse, kuid Preimann lasi 10-sse! Preimanni saavutust iseloomustavad hästi USA koondist treeniva legendaarse Korea treeneri Kisik Lee sõnad: „She’s a strong girl. Good job!“ Eestlanna järgmine vastane 1/16 finaalis oli hiinlanna Ruyu Ouyang. Tema vastu lasi Preimann 103 silma, kuid vastane suutis enam – hiinlanna lasi 111 silma ning võitis. Kokkuvõttes saavutas Preimann MM-il 27.koha, mis on eestlaste kõrgeim koht täiskasvanute maailmameistrivõistlustelt peale taasiseseisvumist. Preimann on varem MM-il jõudnud ka esikümnesse (7.), kuid seda 2006.a. juunioride MM-il. A.Preimanni kommentaar oma laskmisele oli: „Ma ei mõelnud hetkekski, et ma kaotan Borole või Nicholsile. Olin juba päev enne matše kindel, et võidan neid mõlemaid.“

Kokkuvõttes esinesid eestlased treener Raul Kivilo juhendamisel MM-il edukalt. Vähese võistluspraktika kiuste tõestas Anneli Preimann, et Eesti vibulaskurid võivad kuuluda maailma tipplaskurite hulka, jättes selja taha paljud favoriidid. Rahapuudusel on loobutud osalemast maailmakarika etappidel ning need olid alles esimesed suuremad välisvõistlused käesoleval hooajal. Õnneks leidus siiski piisavalt palju häid toetajaid, kelle abiga õnnestus kulukas sõit Koreasse ette võtta.

MM Ulsanis lõppeb 09.septembril. Siiani on lastud ka 3 uut maailmarekordit. Kõik need sündisid 04.septembril meeste olümpiavibu klassis Korea sportlaste käte läbi. Kvalifikatsioonivõistluses uuendas Jin Hyek Oh kõigepealt maailmarekordit 90 meetri distantsilt (342 silma) ning võistluspäeva lõpuks ka harjutuse FITA-1 kokkuvõttes (1386 silma). Korea 3-liikmeline meeskond lasi samuti uue võimsa maailmarekordi (4122 silma), mis varasemat ületas koguni 48 silmaga. Võistluste info, tulemused ja pildid asuvad aadressil www.archery.org