Tagasi

Reena Pärnat jäi esimesena olümpiapääsmest ilma

Täna Itaalias Reggio Calabrias toimunud noorte olümpiamängude kvalifikatsiooniturniiril saavutas Reena Pärnat küll neljanda koha, kuid kahjuks oli Eesti esimene riik, mis olümpiakohast ilma jäi. Turniiril selgusid 2 viimast Euroopa riiki nii neidude kui noormeeste arvestuses, mille esindajad noorte olümpiale pääsesid.

Noorte olümpiamängude kvalifikatsiooniturniiril lasti kõigepealt harjutust 2*70m (36+36 noolt) ning seejärel selgitati vastavalt saadud asetusele lõplik paremusjärjestus duell-laskmisega. Pärnat võitis neidude arvestuses turniiri kvalifikatsioonivõistluse tulemusega 596 silma (294+302). Teise asetuse saavutas B.Bozic Sloveeniast 592 silmaga ning kolmanda asetuse I.Andersson Rootsist 587 silmaga.

Duell-laskmises kohtus Pärnat veerandfinaalis esmalt 8.-nda asetuse saanud Z.Paraskevopoulou’ga Kreekast. Alates käesolevast aastast kasutatakse duell-laskmisel punktisüsteemi, kus iga 3-noolelise seeria eest annab võit 2 ning viik 1 punkti. Duelli võitja on see, kes esimesena vähemalt 6 punkti kogub (vajadusel lastakse peale viiendat seeriat vaid 1 otsustav nool). Paremus kvalifikatsioonis eeldanuks Pärnatilt oma vastasest üleolekut, kuid ometi kujunes duell väga pingeliseks. Esimeses seerias lasi Pärnat 21 silma vastase 28 vastu, järgmises 23 vastase 27 vastu – seis seega 0:4. Järgmises seerias suutis Pärnat saada esimese punkti (1:5) viigistades seeria 22 silma juures. See oligi duelli murdepunktiks, sest edasi lasi Pärnat 25 silma vastase 21 vastu (3:5) ning siis 24 silma 22 vastu. Duelli seis oli sel hetkel viigis 5:5, mistõttu tuli paremuse selgitamiseks lasta vaid 1 nool. Pärnat lasi 8 silma, mille vastu kreeklanna suutis lasta vaid 3 silma ning seega võitis duelli eestlanna.

Poolfinaalis oli Pärnati vastaseks 4.-nda asetusega Nynne Sophie Holdt-Caspersen Taanist. Taaskord jäi eestlanna kahe esimese seeriaga 0:4 kaotusseisu. Kolmandas seerias sai ta esimese punkti (1:5) lastes vastasega võrdselt 27 silma. Neljandas seerias võttis Pärnat võidu lastes 22 silma vastase 21 vastu (3:5). Otsustavas seerias lasi Pärnat 16 silma vastase 20 vastu ning pidi leppima kaotusega 3:7. Et teises poolfinaalis olid vastasteks B.Bozic Sloveeniast ning teine taanlanna A.Laursen, siis jäi eestlastel veel üle loota, et finaalis kohtuvad taanlannad omavahel, kuna igale riigile eraldatakse vaid 1 koht - teise olümpiapääsme saatus oleks sel juhul otsustatud kolmanda koha duellis. Ometi nii ei juhtunud, kuna sloveenlanna Bozic võitis oma poolfinaali ja pääses edasi finaali. Sellega oli selge, et Itaaliast said olümpiapääsme Sloveenia ning Taani. Finaalis alistas Bozic Holdt-Casperseni 6:4 ning kolmanda koha duellis Laursen Pärnati 6:2. Et taanlasi oli nelja hulgas 2, siis oli Pärnat esimene, kes olümpiakohast ilma jäi. Eesti võib nüüd olümpiale aidata vaid see, kui  Sloveenia või Taani oma kohast loobub.

Kvalifikatsiooniturniiril osales ka 2 Eesti noormeest. Nende saatus sai aga üsna kähku selgeks, kui 1/16 finaalis tuli nii Sander Putnikul kui Mihkel Tomsonil oma vastastelt 0:4 kaotus vastu võtta. Putnik saavutas 18. ning Tomson 22.koha.
 
Homme jätkub võistlus Itaalias Euroopa noorte karikavõistluste etapiga, kui jätkatakse 1/16 finaalide laskmisega. Eestlastest on veel võistlustules Reena Pärnat, Laura Nurmsalu ning Pearu Jakob Ojamäe.