2023 Euroopa Mängudel võidetud kuldmedal tõi Lisell Jäätmale ja Robin Jäätmale kutse Team Estonia´sse

Eesti Olümpiakomitee tippspordikomisjon lisas 31.07.2023 koosolekul Lisell Jäätma ja Robin Jäätma Team Estonia liikmete hulka, mitteolümpiaala sportlastena. Team Estonia on 2019. aastal loodud Eesti tippspordi toetamise süsteem, mis pakub sportlasele tugiteenuseid ja toetust rahvusvahelistel tiitlivõistlustel konkurentsivõimelise ettevalmistuse tagamiseks. Lisak olümpiaalade individuaalsportlastele, on Team Estonia nimekirjas olümpiamängude pallimängualade täiskasvanute ja noortekoondised ning viie mitteolümpiaala (autosport, karate, male, mootorrattasport ja orienteerumine) sportlased.

Team Estonia koordinaator Raido Mitt´i sõnul on väga oluline tunnustada maailma tippu jõudnud sportlasi, kes tõstavad ala populaarsust ja hoiavad Eesti sporti maailmakaardil.

Lisell Jäätma: „Mul oli ääretult hea meel selle uudise üle, mis jõudis meieni Pariisi MK-etapil. Kuigi vorm on sellel hooajal olnud hea – mõlemad Robiniga oleme lasknud mitmeid uusi rekordeid ja võitnud medaleid, tunneme, et lõppenud välishooajal ei õnnestunud meil  erinevatel põhjustel realiseerida kogu oma potentsiaali. Kuulumine Team Estoniasse, annab meile võimaluse senisest paremini valmistuda järgmise aasta tiitlivõistlusteks ja teadmise, et oleme Eesti spordimaastikul olulised!“

 Olen oma laste üle väga uhke – nende saavutused on aastatepikkuse järjepideva töö tulemus! Mitte kõik noored, ei ole valmis kooli ja töö kõrvalt tegema kaks korda päevas trenni ja käima lisaks jõusaalis, aga selleta paraku maailma tippu ei jõua.“ märgib sportlaste ema ja treener Maarika Jäätma.

 „Rõõmustan koos sportlastega EOK otsuse üle – see on suur tunnustus! Loodan, et Team Estoniasse kuulumine avab meile ka uksi koostööpartnerite ja toetajate leidmiseks. Samuti hoiame jätkuvalt pöidlad kõvasti pihus, et plokkvibulaskmisest saaks olümpiaala. Otsus plokkvibulaskmise lisamise osas Los Angelese 2028 olümpiamängude kavasse, tehakse hiljemalt selle aasta oktoobris ja tänase teadmise põhjal on üldine foon ja meelestatus väga positiivne, “ kommenteeris Eesti Vibuliidu juhatuse liige Rita-Anette Kohava.

 

Senised saavutused ja taust:

 Esimese, suurema ja Eesti jaoks ajaloolise võidu, tõid Lisell ja Robin Jäätma juunioritena koju Napoli Universiaadilt 2019, kus segatiimina alistastati kullamatšis Taipei. Robini kõrgeim saavutus on maailmameistrivõistluste pronks, mille ta võitis 2021. aastal, olles ise veel U-21 võistlusklassi noorsportlane.

Lisell on võitnud suisa neljal korral, Euroopa mainekama siselaskmiseturniiril, Nimes´is kulla. Mõlema sportlase kaela on riputatud korduvalt nii MK-etappide, kui  teiste tiitlivõistluste erinevat värvi medaleid.

Nii Lisell Jäätma, kui Robin Jäätma individuaalne kõrgeim koht maailmareitingus, on senini olnud 4.koht – viimasel paaril aastal on nad stabiilselt suutnud püsida maailma kümne parima hulgas. Hetkel asetseb Robin reitingus 12.kohal ja Lisell 8.kohal, segatiimina hoiab õe-venna duo maailamareitingu 5.kohta.

Plokkvibu leiutati aastal 1966.a ja teadaolevalt jõudsid esimesed plokkvibud Eestisse 1990-ndatel tänu Siim Talmarile ja Falco´le. Suurema hoo lükkasid plokkvibulaskmisele sisse Järvakandi vibuklubi Ilves sportlased ja täna Eesti Kaitseväe juhtkonda kuuluvad Martin Herem ja Enno Mõts.

Lisell ja Robin on õde ja vend, kes on vibupisiku saanud kaasa perekonnast – vibulaskmisega on tegelenud peres kõik liikmed. Tänaseks on ema Maarikale jäänud treeneri roll ja isa Erki on vaieldamatult üks Euroopa plokkvibu seadistamise tippudest.

 

Maailmareitingu tulemused ja sportlaste personaalsed tulemused on leitavad World Archery lehelt: https://www.worldarchery.sport/rankings/world-ranking?category=Compound%20Men