Rio OM: vibuspordi võistluse ülesehitus

Täna algab Rio olümpiamängudel vibuspordi võistlus – toimub eelring. See tähendab, et 64 meeslaskurit ja 64 naislaskurit lasevad kõik läbi 70 meetri harjutuse. See koosneb 72 noolest 70 meetri distantsilt. Laskmine toimub seeriate kaupa. Ühes seerias lastakse 6 noolt. Kokku liidetakse omavahel 6 seeriat ehk 36 noolt. Peale väikest pausi lastakse veel 36 noolt.

72 noole tulemuste põhjal tekib paremusjärjestus, mille järgi pannakse paika olümpiaring. Olümpiaring on üldiselt play-off süsteemiga tabel, kus duelli võitja liigub edasi ja kaotaja jaoks on võistlus lõppenud. Eelringi asetus määrab vastase tugevuse – 1. tulemuse lasknud sportlane laseb esimese duelli 64. kohaga, 2. koha laskur 63. kohaga jne. Individuaalsed duellid algavad esmaspäeval, eestlastest võistleb Laura Nurmsalu.

Sama eelringi põhjal pannakse paika ka võistkondlike duellide vastased. Eesti naiskond oli esimene, kes viimasel kvalifikatsiooniturniiril olümpialt eemale jäi. Võistkondlikud duellid toimuvad juba sel nädalavahetusel. Meeskondade poolelt peetakse soosikuteks USA-d, Itaaliat ja Koread. Naiste poole pealt ennustatakse taas Korea naiskonna konkurentsitut võitu. Korea naiskond on seni olnud naiskondlikus harjutuses võitmatu – Rio OM võit oleks juba 8. järjestikune naiskondlik kuld Koreale selles arvestuses.

Tulles tagasi individuaalvõistluse juurde, siis peetakse meeste poolelt favoriitideks lisaks Korea laskuritele ka Brady Ellison (USA), Sjef van der Berg (NED) ja David Pasqualucci (ITA). Naiste poolelt väärivad jälgimist kindlasti Londoni kuldmedalist Ki Bo Bae (KOR) ja hõbemedalist Aida Roman (MEX). Nende nimede kõrval on kerkinud suursoosikuks ka Tan Ya-Ting (TPE) ja Choi Misun (KOR).