Rio OM: Nurmsalu laseb täna duelle

Täna on võistluskavas individuaalsed duellid. Duellid toimuvad olümpiaringi tabeli põhjal, mis pandi kokku eelringi tulemuste põhjal. Vaata täpsemalt selgitust duellide laskmise süsteemi osas allpool.

Täna on kavas nii 1/32 kui ka 1/16 duellid. Juhul kui Nurmsalu esimese duelli võidab, siis toimub teine duell veerand tundi peale esimest.

Nurmsalu vastaseks on 23-aastane Veronika Marchenko (UKR), kes lasi Rio OM eelringis 5 silma rohkem ja teenis sellega 30. asetuse. Maikuus toimunud EMil krooniti aga Marchenko Euroopa meistriks nii individuaalselt kui naiskonnaga ja on maailmareitingu tabelis 9. kohal. Kas Marchenko hoog on peale pikka hooaega raugenud, paistab hilisõhtuses duellis, mis algab Eesti aja järgi kell 22:57.

Duelli kannab üle ETV2 ja vibulaskmisest räägitakse ka ETV võistluspäeva eelvaates (15:30) ja olümpiastuudios (23:45).

Lisaks kannab duelle üle ka Viasat.

Nurmsalu pääseks duelli võidu puhul 32 parema hulka ja järgmiseks vastaseks oleks tõenäoliselt 28-aastane Ki Bo Bae (KOR). Vibumaailmas ei pea seda laskurit pikalt tutvustama, sest tegemist on 3-kordse olümpiavõitja ja 4-kordse maailmameistriga. See ei oleks Nurmsalule kindlasti kerge duell, kuid vibuspordi ajaloos on ka varem olnud üllatusvõite.

Siit leiad:

Loe ka Gunnar Pressi olümpiablogi, Õhtulehte, Postimeest ja sport.err.ee portaali.

Kuidas duellide laskmine vibuspordis käib?

Laskmine toimub seeriate süsteemil. See tähendab, et kumbki laskur laseb 70 meetri distantsilt 3 noolt. Maksimaalne silmade arv seerias on 30 (10-10-10). Seerias rohkem silmi saanud laskur teenib 2 seeriapunkti. Juhul kui 3 noolega kogutakse võrdne arv silmi, saab kumbki laskur 1 seeriapunkti.

Duell kestab kuni 6 seeriapunkti täitumiseni. Kõige lühem duell kestab 3 seeriat (kokku 9 noolt) ja lõppeb 6:0 seisul. Kõige pikem duell võib kesta 5 seeriat (15 noolt) ja 5:5 viigiseisul lastakse lisanool – ehk toimub ümberlaskmine. Sel juhul saab otsustavaks see, kumba laskuri nool tsentrile lähemal on. Rio OM-ist alates kehtib reegel, et kui ümberlaskmisel on 2 laskuri nooled üksteisest kuni 1mm kaugusel, siis ümberlaskmist korratakse.

Laskmine ise käib korda-mööda. Tugevam laskur valib, kumb alustab ja edaspidi alustab kaotusseisus olev laskur. Iga lasu sooritamiseks on 20 sekundit aega. See tähendab üldjuhul, et laskuril pole võimalik noolt tagasi lasta ja seda uuesti alustada (õnnestub ainult kiirustades ja ei too üldjuhul häid tulemusi).

Duelli võimalikud lõpud:

  • peale 3. seeriat – 6:0
  • peale 4. seeriat – 6:2, 7:1
  • peale 5. seeriat – 6:4, 7:3
  • peale ümberlaskmist – 6:5